Slávky na bílém víně
Vytvořte si doma léto a vůni dovolené o něco dříve. Slávky už dávno nepatří jen do francouzské kuchyně. Dokonce i u nás se dají sehnat čerstvé a připravit na mnoho způsobů. My jsme zvolili recept na bílém víně.
Suroviny:
- 1 kg slávek
- 150 ml bílého vína
- 1 šalotku
- máslo
- petržel
- citron
- sůl, pepř
Postup:
Slávky očistíme kartáčkem a protřídíme. V prvním kroku necháváme pouze ty zavřené. Napustíme mísu s ledovou vodou, ve které necháme slávky cca 15 min odležet.
Nakrájíme si šalotku, očistíme a nasekáme petržel.
Ve větším hrnci rozpustíme máslo, zpěníme šalotku a přidáme 3/4 z nasekané petržele.
Poté přisypeme mušle a chvíli mícháme na vysokém ohni. Přilejeme víno, opepříme, osolíme a necháme dusit.
Po 5 minutách přilejeme cca 50 ml horké vody a dále dusíme.
Po 3 minutách odstavíme a znovu slávky přebereme. Tentokrát si necháme pouze slávky otevřené! Zbylé vyhodíme.
V posledním kroku do slávek vmícháme cca 20 g másla, zbylou petržel, zakápneme šťávou z celého citronu a dosolíme dle chuti.