3 tipy, jak připravit dobrý steak
Milujete ten obrovský a chutný flák masa? Cesta ke šťavnatému hovězímu steaku je jednoduchá. Musí se však dodržel několik základních pravidel.
- Výběr masa
- Příprava
- Krájení
Výběr masa
Pro ten nejkvalitnější a také nejdražší steak se používá špička svíčkové. Steak z této části masa označujeme Filet Mignon. Má velice jemnou a křehkou strukturu.
Pro přípravu steaků ale slouží i další a vysoce kvalitní části masa. Chcete-li steak měkký a šťavnatý, použijte svíčkovou nebo dobře vyzrálý vysoký roštěnec (Porterhouse, T-Bone steak, Rib Eye). Dále můžete sáhnout po měkkém a prorostlém pupku (Flank Steak) nebo libovějším nízkém roštěnci (NewYour Strip). Výraznější chuť najdete u horní části zadní kýty (Rump Steak), maso je libové, avšak není až tak jemné. Výrazné a prorostlé je mezi kuchaři oblíbené hovězí hrudí (Skirt Steak). Šťavnaté a proto i ideální na gril je střední část plece (Flat Iron).
Vyzrálost masa poznáte podle barvy - čím tmavší, tím vyzrálejší a lepší.
Příprava
Maso krájejte ve vychlazeném stavu, kdy je ztuhlé a usnadní nám tak nakrájení stejnoměrných porcí.
Abychom steaky opravdu grilovali, jednotlivé kusy pečlivě osušte.
Nasypte si do misky steakové koření Superveget Hovězí steak. Zakápněte maso kvalitním olivovým olejem a koření vmasírujte. Nechte 20 - 30 minut odležet, aby se koření vstřebalo a maso dostalo pokojovou teplotu.
Připravte si pánev nebo gril. Obojí musí být dobře rozehřáté, nikoliv přepálené.
Kápněte malou kapku oleje na kousek papírové útěrky a pánev lehce potřete. Gril můžete potřít mastnějším kouskem masa nebo slaninou.
Steaky opékáme z každé strany 3 minuty (při obrácení nechte vidličku stranou!), poté je vložíme do mírně vyhřáté trouby a necháme další 3 minutky odležet.
Krájení
Steak nakrájejte proti vláknu a podávejte.